Aantal
8
pers.
Recept

Geroosterde groenten marbré met toast en kruidenolie

Mabré betekent gemarmerd, het is een terrine die in laagjes is opgebouwd. Dit is een marbré gemaakt van allerlei groenten, maar je kunt hem ook met vlees of vis maken. Het is een leuk en ontspannen werkje, en het resultaat is super. Als je hem een dag van te voren maakt kan het goed opstijven en kun je de volgende dag alle aandacht en tijd aan de rest van het diner besteden. Super voor bijvoorbeeld een kerstdiner!

Ingrediënten

1 aubergine

1 courgette

2 gele paprika's

2 rode paprika's

200 ml slagroom

200 g zachte roomkaas (bijv Philadelphia)

25 g rucola, steeltjes verwijderd, zeer fijn gehakt

3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt

3 el. appelazijn

1 tl. honing

1 tl. zout

mespunt cayennepeper

5 blaadjes gelatine

3 el. olijfolie, om in te vetten

1.
  • Verwarm de oven tot 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rooster de (hele) paprika’s 30 min in de oven of tot ze donker gekleurd zijn.
  • Haal het zaad eruit en ontvel ze.
  • Snij de paprika’s in brede repen.
  • Snij de aubergine en courgette in dunne lange plakken van 3 mm en smeer ze in met olijfolie en zout.
  • Zet in de oven tot ze zacht en gaar zijn voor de courgette duurt dat 8 min, de aubergine heeft iets langer nodig. Beide mogen niet donker kleuren.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop slagroom op tot yoghurtdikte.
2.
  • Verwarm appelazijn met honing, zout, knoflook, cayennepeper tot het kookt en los hierin de uitgeknepen gelatine op. Laat iets afkoelen.
  • Meng dit glad met de roomkaas, daarna de slagroom en de rucola door.
  • Proef en breng op smaak.
  • Leg over de hele bodem van de cakevorm een laagje courgette, dan een dun laagje room, laagje paprika en weer een laagje room.
  • Herhaal dit tot alle groente en room op is.
  • Dek af met plasticfolie en druk voorzichtig aan.
  • Laat 8 uur opstijven in de koelkast.

Afmaken en Serveren:

  • Snijd de marbré in plakken en garneer met een tomaatje kruidenolie en een stukje toast.