Aantal
4
pers.
Recept

Gestoomde garnalendumplings

Eigenlijk is het best makkelijk om deze dumplings te maken. Alle ingrediënten even hakken in de Magimix en vullen maar.

Ook heb je een mooi excuus om even naar de Toko te gaan. Daar hebben ze kant en klare dumpling vellen in de vriezer, en ook van die mooie stapelbare stoommanden, ideaal zijn ze.

Ingrediënten

1 teen knoflook, gepeld en in stukken

2 cm gember, geschild en in stukken

200 g rauwe gepelde garnalen

75 g shiitakes

1 tl sojasaus

3 bosuitjes, in dunne ringen

½ eiwit

3 el fijngehakte koriander

1 el (zwarte) sesamzaadjes, geroosterd (+ extra om te bestrooien)

± 20 gyoza of wontonvellen*

neutrale olie om het rekje in te vetten

soja-dipsaus:

1 tl donkerbruine suiker

1 el rijstazijn

2 el sojasaus

½ rode chilipeper, in ringetjes (of meer/minder naar smaak)

1 tl sesamolie

1.
  • Pureer de knoflook en gember, voeg de garnalen, shiitakes, sojasaus, 2 bosuitjes, ¼ van de eiwit, de koriander en sesam toe. Pulse vrij fijn, maar niet helemaal tot puree.
  • Breng op smaak met wat zout en zwarte peper.
  • Leg een paar deegvellen klaar en bewaar de andere onder een theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
  • Leg een opgehoopte theelepel vulling op een deegvel. Maak de randen met een kwastje nat met wat eiwit.
  • Vouw dubbel. Houd de dumpling in een hand vast met de ronde kant naar boven.
  • Maak een plooitje in het velletje aan de voorkant over je duim, trek je duim weg en druk de plooi dicht tegen de achterkant. Maak zo ± 4-8 plooien. Vorm zo alle dumplings en bewaar tot gebruik onder een theedoek.
  • Haal het stoommandje uit de stoompan en vul de pan met water. Het water mag het mandje niet raken. Breng het water aan de kook.
  • Wrijf het rekje met behulp van keukenpapier in met wat olie Leg de dumplings op het rooster, sluit de deksel en stoom de dumplings in ± 5 min. gaar.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de saus en doe in een kommetje met wat van de bosui.

*Diepvries wonton- en gyozavellen zijn te koop in de ruim gesorteerde supermarkt of bij de Aziatische supermarkt. Laat het pak ± 1 uur op kamertemperatuur ontdooien. Leg tot gebruik in de koelkast. Voor deze dumplings kun je beide soorten deeggebruiken, maar knip vierkante velletjes met een schaar bij tot een rondje.

2.
  • Geef de dumplings met de saus, bestrooi ze met wat bosui en sesamzaad en dien meteen op.