Aantal
6
pers.
Recept

Pastinaakmousseline met harissagarnalen en kruidenolijfolie

Ingrediënten
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 kg pastinaak, geschild en in stukken
  • 200 ml volle melk of slagroom
  • 100 g gezouten boter (met zeezout)
  • 8 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl kappertjes, grof gesneden
  • 2 el fijngesneden verse kruiden, bijv. peterselie, kervel en/of basilicum
  • 2-3 tl citroensap
  • 36 bodypeel tijgergarnalen* (diepvries), ontdooid
  • 1-2 tl harissa

harissa

  • 1 rode paprika
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl komijnzaad
  • ¼ tl karwijzaad
  • ½ tl olijfolie
  • 1 kleine rode ui, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 2 middelscherpe verse rode chilipepers, zonder zaad, grof gehakt (of naar smaak)
  • ½ el tomatenpuree
  • 2 tl zoutvlokken
1.
  • Kook de aardappels in een laagje water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Kook de pastinaak in 15 minuten gaar.
  • Verwarm de melk of (slagroom) en de boter in een steelpan.
  • Meng 3 el olijfolie met de kappertjes en kruiden. Voeg naar smaak wat citroensap toe.
  • Giet de aardappels af en laat ze op laag vuur kort droogstomen.
  • Giet de pastinaak af en pureer met de staafmixer.
  • Knijp de aardappels met een pureeknijper tot puree of wrijf ze door een fijne zeef.
  • Meng de aardappel met de pastinaak en de warme melk of slagroom. Spatel de gesmolten boter en de rest van de olijfolie er luchtig door.
2.

harissa

  • Blaker de paprika rondom zwart onder de gril (15-20 minuten), in de gasvlam of op de bbq. Doe de zwarte paprika in een kom en dek deze af met huishoudfolie. Laat de paprika afkoelen.
  • Schraap voorzichtig het zwarte vel eraf, snijd open en schraap de zaden eruit.
  • Rooster het koriander-, komijn- en karwijzaad ca. 2 minuten op laag vuur. Doe over in een vijzel en wrijf het tot poeder.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en chilipeper glazig.
  • Laat iets afkoelen en doe ze dan met de overige ingrediënten in een blender en pureer alles tot een gladde pasta.
3.

Afmaken en serveren

  • Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de garnalen in 5 min. gaar. Voeg de harissa toe en bak nog 1 min.
  • Verwarm ondertussen de pasinaakmousseline.
  • Schep de pastinaakmousseline op de borden. Leg de garnalen erbij en schep de kruidenolie erover.