Pastinaakmousseline met harissagarnalen en kruidenolijfolie
Ingrediënten
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 kg pastinaak, geschild en in stukken
200 ml volle melk of slagroom
100 g gezouten boter (met zeezout)
8 el olijfolie extra vierge
1 tl kappertjes, grof gesneden
2 el fijngesneden verse kruiden, bijv. peterselie, kervel en/of basilicum
2-3 tl citroensap
36 bodypeel tijgergarnalen* (diepvries), ontdooid
1-2 tl harissa
harissa
1 rode paprika
¼ tl korianderzaad
¼ tl komijnzaad
¼ tl karwijzaad
½ tl olijfolie
1 kleine rode ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 middelscherpe verse rode chilipepers, zonder zaad, grof gehakt (of naar smaak)
½ el tomatenpuree
2 tl zoutvlokken
1.
Kook de aardappels in een laagje water met zout in ± 20 minuten gaar.
Kook de pastinaak in 15 minuten gaar.
Verwarm de melk of (slagroom) en de boter in een steelpan.
Meng 3 el olijfolie met de kappertjes en kruiden. Voeg naar smaak wat citroensap toe.
Giet de aardappels af en laat ze op laag vuur kort droogstomen.
Giet de pastinaak af en pureer met de staafmixer.
Knijp de aardappels met een pureeknijper tot puree of wrijf ze door een fijne zeef.
Meng de aardappel met de pastinaak en de warme melk of slagroom. Spatel de gesmolten boter en de rest van de olijfolie er luchtig door.
2.
harissa
Blaker de paprika rondom zwart onder de gril (15-20 minuten), in de gasvlam of op de bbq. Doe de zwarte paprika in een kom en dek deze af met huishoudfolie. Laat de paprika afkoelen.
Schraap voorzichtig het zwarte vel eraf, snijd open en schraap de zaden eruit.
Rooster het koriander-, komijn- en karwijzaad ca. 2 minuten op laag vuur. Doe over in een vijzel en wrijf het tot poeder.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en chilipeper glazig.
Laat iets afkoelen en doe ze dan met de overige ingrediënten in een blender en pureer alles tot een gladde pasta.
3.
Afmaken en serveren
Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de garnalen in 5 min. gaar. Voeg de harissa toe en bak nog 1 min.
Verwarm ondertussen de pasinaakmousseline.
Schep de pastinaakmousseline op de borden. Leg de garnalen erbij en schep de kruidenolie erover.