Aantal
6
pers.
Recept

Rode mul, gamba, couscous en tomatensaus

Doordat je de vis en de gamba's in de saus gaart, krijg je een hele rijke volle smaak aan je saus.

Ingrediënten

Saus

  • 2 rode ui
  • 8 tenen knoflook
  • 1,5 rode peper
  • 8 pomodori
  • 6 el Tomatenpuree
  • Bos platte peterselie
  • 12 blaadjes basilicum
  • 800 ml kippenbouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 2 citroen

couscous

  • 1 plukje saffraan
  • 300 ml water
  • 1 laurierblad
  • 600 gr couscous
  • 2 el olijfolie
  • 1 p.p. grote gamba
  • 1 rode mulfilets p.p.
  • Peper en zout
1.

Saus

  • Breng een pan ruim water aan de kook en voeg wat zout toe. Zet naast deze pan een schaal met koud water klaar.
  • Snijd de ui knoflook en rode peper (verwijder de zaadjes) fijn en zet apart.
  • Snijd het velletje aan de onderkant van de tomaten kruislings in. Voeg twee tomaten aan het kokende water toe, wacht 12 seconden, haal ze uit de pan en doe ze direct over in het koude water. (herhaal de procedure tot alle tomaten op zijn)
  • Ontvel en ontpit de tomaten zodra ze zijn afgekoeld en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan en voeg de ui, knoflook en peper toe. Smoor dit zachtjes gaar in 5 minuten. (laat de knoflook niet bruin kleuren!) Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
  • Voeg nu de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit rustig doorkoken tot er 1/3 verdampt is.
  • Hak ondertussen de peterselie, de basilicum en zet beide apart. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Zet dit apart.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en zet apart.
2.

couscous

  • Rooster de saffraan in een droge koekenpan op een laag vuurtje gedurende 1 minuut.
  • Breng in een pannetje het water aan de kook.
  • Verpulver de saffraan en meng deze met de couscous.
  • Hak het laurierblad zo fijn mogelijk en meng ook dit met de couscous.
  • Doe de couscous in een kom en giet het kokende water erover en roer de couccouc door.
  • Houdt de gamba’s en de mulfilets apart.
3.

Afmaken en serveren

  • Breng de saus aan de kook, breng op smaak met citroensap, peper en zout en voeg de gamba’s en de mulfilets toe.
  • Laat dit 6 tot 8 minuutjes zachtjes pruttelen om de vis te garen. Roer voorzichtig, zodat de vis niet stuk gaat. Haal wanneer de vis gaar is, deze uit de saus en houd het warm in een matig warme oven (100 graden Celsius).
  • Voeg de basilicum en ¾ van de peterselie toe aan de saus en roer deze goed door de couscous. Laat de couscous even warm worden. Let erop dat de couscous niet uitdroogd maar voldoende vochtig is.
  • Verdeel de couscous over de borden met behulp van een steekring, zodat er mooie torentjes ontstaan. Leg op ieder torentje een mulfilets en een gamba.
  • Strooi rondom het gerecht wat gehakte peterselie en wat citroenrasp.