Aantal
4
pers.
Recept

Schelvis met venkel, romanesco kool en wittewijnsaus

Schelvis is een heerlijke stevige witvis die door veel mensen vergeten wordt. In dit gerecht wordt het als voorgerecht geserveerd, maar met een groter portie vis is het natuurlijk ook een heerlijk hoofdgerecht.

Ingrediënten

400 gr Schelvisfillet
1 romanesco kool
2 venkel
Zeekraal
Garnering;
Hollandse garnaaltjes
peterselie

wijnsaus;
1 sjalot
1 teen knoflook
2 dl witte wijn
1 dl kippenbouillon of visbouillon
2 dl slagroom
40 gr boter

1.

werkwijze vis en groenten

  • Was de venkel en snijd deze in 4 parten. Snijd het hart uit de parten en snij ze daarna in reepjes van 1 cm breed.
  • Was de romanesco kool en verdeel de kool in mooie kleine roosjes.
  • Was de zeekraal.
  • Zet een grote pan met water en zout op het vuur. Zet er een bak met koud water naast.
  • Blancheer als het water kookt de venkel beetgaar en koel direct terug door het met een zeefschep in het koude water te scheppen. Doe dit op dezelfde manier met de romanesco en de zeekraal.
  • Haal de groente wanneer het is afgekoeld direct uit het koude water en bewaar.
  • Verdeel de schelvis filets in stukken van 100 gr.
  • Bak de filets op de huidkant in een koekenpan met boter op halfhoog vuur mooi krokant. Draai ze om en zet na 1 minuut het vuur uit.
2.

Werkwijze saus

  • Fruit in een beetje olie in een steelpannetje de knoflook en sjalot glazig.
  • Voeg de witte wijn toe en kook in tot de helft.
  • Voeg de kippenbouillon en de slagroom toe en kook 5 minuten.
  • Haal van het vuur en roer met een garde de boter erdoor.
3.

Afmaken en serveren

  • Verwarm de groenten in een koekenpan met een scheutje bouillon en een klontje boter.
  • Bak de filets op de huidkant in een koekenpan met boter op halfhoog vuur mooi krokant. Draai ze om en zet na 1 minuut het vuur uit.
  • Verwarm de saus.
  • Schep in het midden van het bord een beetje groente en leg hier de schelvis op, schep de saus hieromheen en garneer af met wat Hollandse garnaaltjes en peterselie.