Aantal
6
pers.
Recept

Soep van bosbietjes, crème fraîche en croutons

Ingrediënten
  • 1 bos bosbietjes of ½ kg bieten zonder loof
  • 2 kruimige aardappels (± 250 g) bijv: eigenheimer of doré
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1½ l bouillon
  • 125 g crème fraîche
  • 2 e.l. truffelolie
  • 4 sneetjes wit brood
  • ¼ bosje bieslook
  • olijfolie
  • peper en zout
1.
  • Schil de bietjes en de aardappels, houdt de helft van de bietjes apart.
  • Snijd de rest van de bietjes en aardappels klein, de bietjes half zo groot als de aardappels.
  • Snipper het sjalotje. Hak de knoflook fijn.
  • Fruit het sjalotje aan in wat olijfolie, voeg de knoflook toe en daarna de bietjes en de aardappel.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook, laat ca. 30 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de rest van de bietjes in kleine blokjes van ca. 0,5 cm.
  • Roerbak deze ca. 15 minuten zachtjes in wat olijfolie totdat ze gaar en gekaramelliseerd zijn.
  • Snijd ondertussen de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes.
  • Meng ze in een kom met een eetlepel olijfolie, peper en zout en schep ze even om.
  • Bak ze op een bakplaat of ovenschaal door en door krokant in een oven op 170º C (10 á 15 minuten).
  • Snijd de bieslook in stukjes van ongeveer 1 cm.
  • Pureer het aardappel-bieten mengsel na ongeveer 30 minuten en breng deze op smaak met peper en zout en eventueel citroensap.
  • Haal het van het vuur tot gebruik om kleur en smaak te behouden.
2.

Afmaken en serveren

  • Breng de soep snel aan de kook en voeg de truffelolie toe.
  • Doe ondertussen een theelepel crème fraîche en daarop een lepeltje bietenblokjes in de borden en lepel de soep er voorzichtig naast.
  • Strooi als laatste wat gesneden bieslook.
  • Serveer de croûtons apart daar ze snel hun knapperigheid verliezen.