Tegen de tijd dat het weer Sinterklaas wordt maak ik altijd wel een paar keer speculaas. Ik heb al verschillende recepturen uitgeprobeert en onderstaand recept geeft een zeer acceptabel resultaat. Mocht je nu denken; "Hey, maar mijn recept is veel beter!" Laat het me dan weten, ik zou het graag willen proberen.

Deze speculaasjes worden gemaakt met Zeeuwse bloem, de fijne maling en het hoge eiwitgehalte van deze bloem zorgt ervoor dat de koekjes lekker bros en knapperig worden. Mocht je in de supermarkt geen Zeeuwse bloem kunnen vinden, kun je ook patentbloem gebruiken.

Ingrediënten

• 190 gr boter, op kamertemperatuur

• 225 gr lichtbruine basterdsuiker

• ¼ citroen, rasp

• 1 tl zout

• 50 ml karnemelk, op kamertemperatuur

• 400 gr Zeeuwse bloem

• 3 ½ el speculaaskruiden

• 1 ½ tl bakpoeder

1.
  • Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar.
  • Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje bloem om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de bloem met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen.
  • Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
3.

Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.