Visichoisse is een aardappelprei soep. In Frankrijk wordt hij in de zomer ook wel koud gegeten. Mijn voorkeur gaat uit naar lekker warm met een lekkere schep truffelsalsa.

Ingrediënten

Soep;
225 g kruimige aardappels
½ ui
225 g prei (alleen het wit)
25 g boter
60 ml witte wijn
1 l groentebouillon
100 ml slagroom
70 ml volle melk
peper en zout

garnituur;
1 rode paprika
¼ prei (alleen het wit)
scheut zonnebloemolie
2 tl truffeltapenade
3 el olijfolie
1 el aceto
balsamico

1.

Soep

  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
  • Pel de ui en snijd ook deze fijn. Snijd tenslotte de prei in kleine ringetjes en was deze.
  • Verhit in een ruime pan een flinke klont boter en voeg hier de aardappel, ui en prei aan toe. Laat dit in 15 minuten zachtjes gaar zweten.
  • Voeg nu de wijn en ¾ van de bouillon toe en laat nog 10 minuten rustig doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg de melk en de room toe. Voeg, indien nodig, de rest van de bouillon toe. Breng de soep op smaak met peper en zout.
2.

Garnituur

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Leg de paprika op een ovenrooster en zet dit 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de paprika uit de oven en leg hem in een kommetje. Dek dit af met keukenfolie. - Na ongeveer 10 minuten kan het schilletje er gemakkelijk afgewreven worden. Snijd de geschilde paprika in reepjes.
  • Snijd de prei in stukjes van ongeveer 4 cm. Snijd elk stukje in de lengte door en snijd hiervan zeer dunne sprietjes (vraag de kok om uitleg). Leg deze sprietjes tussen keukenpapier en dep ze voorzichtig droog.
  • Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en frituur de preisprietjes zachtjes tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Houd de truffeltapenade, de olijfolie en de aceto balsamico apart.
3.

afmaken en serveren

  • Verwarm eventueel de borden voor.
  • Roer in een kommetje de olijfolie, de truffeltapenade en de balsamico door elkaar tot de balsamico als druppeltjes “gevangen” zit in de olie.
  • Schep de soep in de borden en leg de geroosterde paprika kruislings op de soep. Giet 1 ruime theelepel van het oliemengsel er zodanig overheen dat er een spoor van druppels op de soep blijft liggen. Strooi er tenslotte de gefrituurde prei over en serveer direct.